Thursday, 12 May 2016

Alfafa Complex


Alfafa Complex merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950an. Diperbuat daripada tanaman Alfafa (Medicago Sativa) secara organic di California yang bebas dari prestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. 

Alfafa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”. Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi dikalangan tunbuhab alfafa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. 

Daun Alfafa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun Alfafa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung didalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan. Kemudian daun-daun yang telah dikeringkan akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan dibawah pengawasan dan kawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti. Setiap tablet mengandungi 300mg Alfafa.

Tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi – Alfafa telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakkannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupun sayuran. Ia kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfafa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu. 

Manfaat Utama: 

- Mencuci hati, darah dan usus 

– Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. 

- Melawan alahan 

– Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitive, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan. 

- Baik untuk perubahan patologi didalam usus dan perut

– Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser, gastric, hepatitis dan sembelit. 

- Menyingkirkan lemak dan kolestrol 

– Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfafa akan menghapus lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfafa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol. 

- Melawan tumor 

– Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

 - Melegakan keletihan 

– Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakkan penyakit. 

- Mencegah / merawat atritis

– Melegakan sakit atritis dan kesakitan.

No comments:

Post a Comment